Čemu služi koja turpija za nokte - saveti profesionalaca

Objavljeno 21.05.2024. 13.03 U kategoriji: Manikir i pedikir

Turpija za nokte se koristi za različite namene, a pre svega za oblikovanje i skraćivanje noktiju. Skoro da ne postoji osoba koja nema bar jednu turpiju u svom neseseru. Ipak, mnogi od nas ne znaju kako da izaberu odgovarajuću. Postoje turpije različitih oblika, veličina i namena, a kako bismo vam olakšali odabir prave, pitali smo naše nail edukatore za savete. Pročitajte šta smo sve saznali od Danijele Sič i Milana Krstića. 

Iako profesionalci u svom radu sve češće koriste električne turpije, klasične turpije za nokte su i dalje nezamenjive u mnogim tehnikama nadogradnje noktiju, a posebno za negu prirodnih noktiju. Kako kažu naši edukatori, one su neophodne u svakom profesionalnom radu, ali i za kućnu primenu. Koriste se za skraćivanje, oblikovanje, matiranje i poliranje noktiju.

Turpije za nokte se razlikuju po mnogim karakteristikama, a najvažnije su: 

  • materijal od kojeg su napravljene;
  • stepen granulacije; 
  • oblik i veličina.

Korišćenjem pogrešne turpije može doći do listanja i pucanja prirodnih noktiju. Da biste lako prepoznali koja turpija vam je potrebna, važno je da znate osnovne karakteristike različitih vrsta, odnosno da razumete prednosti svake od njih. U nastavku ćemo pojasniti najznačajnije razlike među turpijama.

Podela turpija za nokte prema materijalu od kojeg su napravljene

Turpije za nokte mogu biti napravljenje od različitih materijala, a mi ćemo pojasniti tri najvažnija modela iz ove kategorije. Ova podela se odnosi isključivo na to od čega je napravljena površina turpije koja dolazi u kontakt sa noktom (ne i telo, jezgro ili nosač turpije).

1. Metalne turpije

Veoma su izdržljive, otporne su na udarce, ne troše se i ne habaju. Imaju jednu ili dve hrapave površine (strane) koje se koriste za rad. Mogu se lako sterilisati i dezinfikovati, što je velika prednost u salonskom radu. Ipak, sve ređe se koriste, jer ne samo da imaju ograničenu mogućnost primene, nego mogu i oštetiti prirodni nokat ukoliko se koriste prečesto. Zato se uglavnom koriste za povremene tretmane oblikovanja prirodnih noktiju. Najčešće se nalaze u setovima pribora za ličnu higijenu i kućnu upotrebu. Odlična su opcija za putovanja i situacije kada je potrebno da sami isturpijate nokte, kako biste sprečili dalje pucanje ili listanje nokta.

2. Staklene turpije

Staklene (kristalne) turpije su sve ređe dostupne na tržištu, jer su prilično skupe, a imaju i ograničenu mogućnost primene. Namenjene su za oblikovanje prirodnih noktiju, a posebno se preporučuju za manikir kod tankih, krhkih i noktiju sklonih pucanju. Imaju nežnu površinu turpije i prilikom kontakta sa noktima ne oštećuju njihovu strukturu i zaglađuju ivice nokta, čime se sprečava njihovo listanje. Najčešće su jednostrane ili dvostrane. Veoma lako se održavaju i dezinfikuju, pa su sa aspekta higijene izuzetno dobra opcija. Međutim, ove turpije su lako lomljive, slučajni pad ili grublji udarac o čvrstu površinu može dovesti do oštećenja turpije. S obzirom na visoku cenu nisu uopšte isplative za salonsku upotrebu, ali su dobro rešenje za kućni manikir.

3. Papirne turpije

Ovo su najpopularniji modeli turpija u današnje vreme. Mogu se koristiti za najrazličitije namene: za stilizovanje prirodnih noktiju, pripremu za nadogradnju i oblikovanje tipsi. Našle su široku primenu, kako u kozmetičkim salonima, tako i kod kuće. Mogu biti dvostrane ili višestrane. Veoma su jednostavne za korišćenje, lagane i praktične za rad. Većina ovih turpija ima oblik prilagođen lakom rukovanju, što nail tehničaru omogućava nesmetan rad tokom više sati dnevnog turpijanja. Široko su rasprostranje na tržištu i dostupne su za kupovinu po povoljnim cenama. Mogu se koristiti više puta (za jednu osobu), ali nisu dugotrajne, pošto sadrže brusni papir, određene granulacije, koji se vremenom troši. Kvalitet i dugotrajnost turpije (pa i njihova cena) najviše zavise od kvaliteta brusnog (šmirgl) papira. Profesionalci za čišćenje i održavanje ovog pribora koriste posebna tečna sredstva za dezinfekciju i UV sterilizatore. I po pravilu, jednu (istu) turpiju koriste više puta samo za jednu osobu.

Ostali modeli turpija za nokte

Pored pomenuta tri osnovna modela turpija, posmatrano prema materijalu od kojeg je napravljen brusni deo, postoje i drugi tipovi, ili podvrste. Važno je pomenuti još i blok turpije, kao i polir odnosno bafer (buffer) turpije. 

  • Kada govorimo o materijalu, blok turpije su obično u celosti napravljene od kombinacije sunđera i abraziva. Najčešće su u obliku kvadra, odnosno bloka, po čemu su i dobile naziv i imaju više strana koje se koriste za turpijanje. Nežnije su prema noktu od drugih turpija, zbog mekoće sunđera i prvenstveno su namenjene za finije radove na površini nokte. Omogućavaju lakšu obradu veće površine za kraće vreme. Mogu biti čvršće ili mekše, a dostupne su i u različitim granulacijama. U odnosu na klasične papirne turpije sa jezgrom, brže se troše, ali se mogu dezinfikovati na isti način. 
  • Polir ili buffer turpije su najčešće dvostrane ili višestrane, a mogu biti različitih oblika. Uglavnom su napravljenje od sunđera koji je obložen gumom za poliranje i postizanje visokog sjaja, ili brusnim papirom izuzetno fine granulacije.

Papirne turpije za nokte

Papirne turpije se najčešće koriste u salonima i zato ćemo u nastavku posebnu pažnju posvetiti njima i detaljnije pričati o njihovim karakteristikama. Sastoje se od jezgra i papirne brusne površine. Jezgro ove vrste turpije može biti napravljeno od drveta, plastike, metala, kartona ili sunđera (odnosno kombinacije pomenutih materijala). Od materijala od kojeg je napravljeno jezgro zavisi tvrdoća, odnosno čvrstina turpije, koja može imati značajnu ulogu kod odabira profesionalnih turpija za nokte. Za veoma frekventnu salonsku upotrebu savetuje se korišćenje turpija sa tankim plastičnim jezgrom, jer je fleksibilno. Ovakve turpije nisu teške (što olakšava njihovo držanje u ruci), blago su savitljive i lako se prilagođavaju noktu.

Preporuka naših edukatora su Galaxy Professional Masterclass turpije za nokte koje imaju plastičnu osnovu (jezgro) obloženu sunđerastom penom. Fleksibilno i blago savitljivo jezgro omogućava bolje prianjanje turpije na nokatnu površinu. Takođe, stvara i manje trenja, pa je sam osećaj turpijanja mnogo prijatniji klijentima. Debljina sunđera kojima je jezgro obloženo, takođe, može uticati na stepen prijatnosti tokom turpijanja. Deblji i mekši sunđer je prijatniji, pa je korisno birati ovakve turpije za nokte koji su tanki, oštećeni i osetljivi na dodir. 

Sve češće se na tržištu mogu naći i turpije sa zamenskim papirom, koje predstavljaju ekonomičnije i više ekološko rešenje. Nosač, odnosno jezgro ovih turpija je najčešće od metala i na njega se lepe posebni brusni papiri željene granulacije. Kada se papir istroši tokom rada, jednostavno se zameni novim, što rezultira manjom količinom otpada. Svi koji vode računa o očuvanju okoline, sve češće koriste ove turpije. Osim toga, one su na dugoročnom planu posmatrano isplativije. Zbog tih karakteristika ove turpije su poznate i po nazivu eko turpije.

Granulacija turpija za nokte definiše njihovu namenu 

Najznačajniji faktor za pravilan odabir turpije jeste granulacija, koja je obično predstavljena određenim brojem na samoj turpiji (ili pakovanju). Ona označava stepen grubosti, odnosno finoće površine turpije i predstavlja gustinu, tj. količinu abrazivnih zrnaca na površini od 1 cm kvadratnog. Što je broj manji, granulacija je veća i turpija je grublja. Što je broj veći, granulacija je manja, a turpija finija. Ova karakteristika je najznačajnija za definisanje namene i mogućnosti primene turpije. 

Kako izabrati pravu granulaciju

Iako postoje granulacije od nekoliko stotina i hiljada (koriste se za izuzetno fino poliranje i postizanje visokog sjaja), u svakodnevnom radu najčešće se primenjuju turpije od 80 do 280.  

  • Turpije granulacije 80-120 se koriste za oblikovanje veštačkih noktiju (tipsi) i nisu namenjene za obradu prirodnih notiju, jer su isuviše grube. One se najčešće koriste za uklanjanje materijala za nadogradnju (gela ili akrila).
  • Turpija za nokte granulacije 150 je gruba i idealna za primenu tokom tehnika izlivanja i ojačavanja prirodnog nokta, za obradu materijala na noktu. Koristi se i kod nadogradnje tipsama za ujednačavanje tipse sa prirodnim noktom.
  • Srednje gruba granulacija 180 ima najširu primenu i jedna je od turpija koju profesionalci najčešće koriste. Namenjena je za fine završene obrade materijala za nadogradnju i veštačkih noktiju. Može se koristiti i za obradu prirodnog nokta, kao i za matiranje (pripremu) nokatne ploče pre nanošenja proizvoda za izlivanje ili nadogradnju. 
  • Turpija granulacije 220 je manje gruba i namenjena je za skraćivanje, odnosno oblikovanje prirodnih noktiju i matiranje nokatne ploče pre nanošenja trajnog laka. 
  • Turpije fine granulacije 240 se koriste za završno oblikovanje ivica prirodnog nokta, kao i za poliranje tipsi (veštačkih noktiju). Primenjuju se i kod tehnike trajnog laka, za matiranje nokta pre poliranja. 
  • Granulacija 280 se koristi za obradu prirodnog nokta pre nanošenja klasičnog laka, kao i za matiranje gradivnog gela pre nanošenja gela u boji ili trajnog laka. 

Granulacije veće od 300 se koriste za veoma fine završne obrade, nakon primene grubljih turpija. Namenjene su za uglačavanje i poliranje ivica i površine nokta, gela, akrila, tipsi… Ovakve turpije su veoma nežne i koriste se za postizanje visokog sjaja na prirodnim noktima.

Oblik, veličina i dizajn turpija za nokte

Iako je dizajn prvo što primećujemo kod turpija, ova karakteristika je najmanje značajna za zdrav i uredan izgled noktiju. Ipak, dizajn nije u potpunosti nebitan i ima uticaj na rad, naročito kod profesionalnih kozmetičara koji satima turpijaju nokte. Zbog toga je važno da oblik i veličina turpije budu prilagođeni ruci i da omogućavaju lakši pristup svim površinama nokta, a naročito delu oko zanoktica.

  • Ravne i tanke turpije mogu biti sa zaobljenim ivicama ili pravougaone. Odlične su za ličnu upotrebu, mada ih koriste i mnogi kozmetičari. Veoma su praktične za skraćivanje i oblikovanje nokta. 
  • Bumerang ili banana oblik je popularan u salonskom radu. Omogućava lakši pristup zanokticama. Takođe se koriste i za skraćivanje i oblikovanje nokta. 
  • Apstraktni oblici (poput heksagonalnog) su sve popularniji i obično su kombinacija prethodno opisanih formi. Imaju i zaobljene i ravne ivice, zbog čega su ove turpije multipraktične.  
  • Polumesec je najbolji, odnosno najfunkcionalniji oblik za turpije. Profesionalci obožavaju ove turpije jer imaju i oble i ravne strane, što omogućava korišćenje turpije za različite namene i lakši pristup svim delovima nokta. 
  • Blok turpije su posebna vrsta turpija, u obliku kvadra. O njihovim specifičnostima smo već pisali.

Estetski kriterijum za odabir turpija za nokte

Kada je reč o samom dezenu, to je izuzetno subjektivna stvar i uvek možete izabrati šare koje se vama najviše sviđaju. Mnoge papirne turpije imaju odeređene motive odštampane na površini brusnog papira. 

Nadamo se da smo vam pomogli da lakše razumete pravila za odabir turpija za nokte i da smo ovim tekstom otklonili barem osnovne nedoumice o ovoj temi. Verujemo da ćete uz usvajanje informacija koje su nam dali naši nail edukatori moći da pronađete turpiju koja odgovara vašim potrebama i postizanju željenog efekta. 

Ukoliko želite da naučite sve cake o turpijama za nokte, njihovom pravilnom odabiru i načinu primene, prijavite se na odgovarajuće obuke za nokte, koje redovno organizujemo u našem Edukativnom centru u Novom Sadu. 


Foto: Alexandar Cosmetics

  • Komentari
  • |
  • 0 komentar(a)

Novosti i dešavanja iz sveta lepote, najave obuka, seminara i edukacija iz frizerske, kozmetičke, makeup i nail art oblasti, preporuke proizvoda, saveti profesionalaca i trikove za negu i ulepšavanje.