Kako da ruž za usne bude postojan - tajne profesionalnih šminkera

Objavljeno 26.02.2024. 10.49 U kategoriji: Šminka

Koliko puta vam se desilo da nanesete ruž za usne, a on se veoma brzo razmaže ili jednostavno izbriše nakon gutljaja vode? Da biste izbegli ovakve situacije pred važne događaje ili u svakodnevnom šminkanju, postoji nekoliko jednostavnih trikova. Predstavljamo vam najvažnije savete profesionalnih šminkera, uz koje će vaš ruž biti postojan tokom celog dana. 


Redovno hidrirajte usne

Na suvim, ispucalim usnama ni najskuplji ruž neće izgledati lepo. Da bi šminka bila postojana važna je redovna nega i hidratacija kože. U svojim svakodnevnim tretmanima nege lica, nemojte zapostavljati hidrataciju usana. Balzame i ulja za usne bi trebalo redovno da koristite, bez obzira na godišnje doba.

Takođe, jednom nedeljno uradite i piling usana, najbolje uveče, pre spavanja. Nakon pilinga, obavezno nanesite hidratantni balzam. Na taj način će vaše usne postati glatke, hidrirane i spremne za ujednačeno nanošenje omiljene boje ruža.


Pre nego što nanesete ruž za usne koristite olovku

Najvažniji korak u šminkanju usana je nanošenje olovke. U tome su saglasni svi šminkeri bez dileme, jer olovka ima višestruku ulogu. Prvo, omogućava pravilno iscrtavanje linije usana i željenih kontura. Na taj način se sprečava razlivanje i razmazivanje ruža van iscrtanih linija. Takođe, olovkom možete blago korigovati oblik i veličinu usana. Nanošenjem na celu površinu usana, olovke se mogu koristiti i kao podloga za ruž, čime se produžava postojanost karmina i intenzivira njegova boja. 

Da biste postigli željeni efekat, koristite kvalitetne olovke za usne, koje se lako nanose i ne pucaju prilikom nanošenja i/ili zaoštravanja. Za precizno iscrtavanje kontura ili nanošenje ujednačene podloge na celu površinu usana, uvek birajte mekane, kremaste olovke koje ne isušuju usne. Preporuka naših edukatora su Blush olovke, koje su izuzetno postojane i visokopigmentovane. Dostupne su u velikom broju nijansi i lako možete pronaći onu koja je najsličnija boji ruža.

Ukoliko niste vešti u iscrtavanju kontura olovkom, poslužite se malim trikovima. Da biste mogli da vidite i ispratite pokrete ruke, olovku držite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na usne. Koristite kratke i lagane poteze, bez jakog pritiskanja. Kako biste izbegli oštre i grube linije, nemojte koristiti previše zaoštrenu olovku, a boju uvek nanosite u tankom sloju. I ne brinite ukoliko napravite neke „greške” u iscrtavanju. Kako biste korigovali neželjene poteze, nakon šminkanja svaku pogrešno nanetu liniju možete „izbrisati” odnosno prekriti korektorom i četkicom.


Birajte kvalitetan ruž za usne

Ukoliko želite da vaš karmin bude postojan tokom celog dana, pridržavajte se starog i proverenog pravila - koristite kvalitetne proizvode. Kako ih prepoznati? Cena ne mora uvek da bude presudan faktor. Kvalitetan ruž je onaj koji ima dobru pokrivnu moć i visoku pigmentaciju, što omogućava intenzivniju i postojaniju boju. Takođe, važno je da ruž ne bude lepljiv i da se ne razliva. 

Ove kvalitete ćete vrlo lako prepoznati već pri samom testiranju karmina. Nanesite tanak sloj ruža na spoljašnju stranu dlana, napravite nekoliko neobaveznih pokreta prstima (otvorite i zatvorite šaku) i posmatrajte kako ruž izgleda na ruci. Ukoliko je boja koju nanesete na kožu bledunjava, previše prozirna i brzo se razliva u pore kože, potražite drugi karmin.


Mat formula je postojanija

Pored prethodno opisanih kvaliteta, na postojanost ruža može da utiče još jedan detalj. U pitanju je njegov završni efekat. Po pravilu, mat ruževi su postojaniji, jer duže zadržavaju prvobitan izgled u odnosu na one sa sjajnim, metalik ili šimer finišom. Takođe, kvalitetni mat ruževi se teže brišu sa usana i obično ne ostavljaju tragove na čaši, odnosno šolji prilikom ispijanja omiljenog napitka. 

Naši edukatori su posebno pohvalili Blush ruževe za usne, koji su dostupni u Alexandar Cosmetics prodajnim objektima i online shop-u. Oduševili su ih činjenicom da imaju izuzetno laganu, nelepljivu formulu. Dostupni su u nekoliko atraktivnih nijansi, koje se lako uklapaju uz svaki makeup stil. Imaju mat finiš, veoma su postojani i ne razmazuju se.

Važno je i kako nanosite ruž

Da bi ruž bio što postojaniji, važno je i da ga pravilno nanesete, kao i da ne preterujete u količini. Bez obzira da li je u pitanju kremasti ruž u stiku ili tečni karmin, svaki će bolje stajati na usnama ukoliko ga nanesete pomoću odgovarajuće četkice. Osim toga, četkicom ćete ujednačeno i precizno naneti pravilnu količinu boje na celu površinu, prateći prethodno iscrtane konture.


Ovo su samo osnovni saveti za pravilno nanošenje ruža i njegovu dužu postojanost. Ukoliko želite da savladate sve cake pravilnog šminkanja, prijavite se na jedan od naših najpopularnijih makeup kurseva „Našminkaj se sama” i naučite kako da šminkate usne poput profesionalaca.


Foto: Alexandar Cosmetics

  • Komentari
  • |
  • 0 komentar(a)

Novosti i dešavanja iz sveta lepote, najave obuka, seminara i edukacija iz frizerske, kozmetičke, makeup i nail art oblasti, preporuke proizvoda, saveti profesionalaca i trikove za negu i ulepšavanje.